a térképhez                                                                                                    a táblázathoz 

A Sajó-medence barlangja

A Sajó-medence a Bükk és az Aggteleki-karszt között húzódik. Területe mintegy 150 km2. Tengelyét a Sajó 2-3 km széles alluviumis völgye adja, melyet északról és délről teraszos dombhátak szegélyeznek. A Sajót délről övező dombhátak az Upponyi-hegység, illetve a Bükkhát lealacsonyodó rögei. Az északi dombsort Putnoki-dombságnak szokták nevezni. Mindkét a Sajót kísérő dombsor igen változatos összetételű, miocén kori üledékek (slír, homokkő, márga, tufás márga) és vulkanikus kőzetek (riolittufák, andezittufák és -agglomerátumok) alkotják, melyeket a mellékvölgyek tagoltak dombokká.

Csak a Sajótól északra lévő 5421-es barlangkataszteri területen lévő dombsorban találtunk eddig egyetlen barlangot. Ez Sajókazától 1 km-rel nyugatra az andezittufás hegylépcsőből kiemelkedő andezitagglomerátumból álló szirtben, a Nagy-kőben van. A Nagy-kő odúja egy tektonikus elmozdulással keletkezett, 2,9 m hosszú és átlagosan 1 m magas hasadékbarlang.
vissza
a nyitótérképhez