a térképhez                                                                            a barlangnevek alfabetikus listájához       

 

A Kemenesalja barlangjai

A Kemenesalja a Kisalföldnek, ezen belül a Marcal-medencének a nyugati kistája. Nagyjából 200 km2-nyi területe a Marcal-folyótól a Kemeneshátig terjed. Barlangkataszteri száma 4430. A táj alapját egy 120-140 m-ig letarolt pannon kori kavicsos, homokos síkság adja, melyen a törések mentén 12 bazaltos, illetve bazalttufás hegy és halom képzõdött mintegy 3 millió évvel ezelõtt.

A Kemenesalján eddig csak a Ság-hegy bazaltjában és a Miskei-tufagyûrû Pet-hegyének bazalttufájában és a nagysimonyi vasútállomás mellett homokkõben sikerült összesen 3 természetes barlangot találni. A legjelentõsebb barlangot a Vas Pál lyukát 1914-ben a Ság-hegyi Mittelmann – Lázár-féle kõbánya lefejtette, így aztán megbízható adataink sincsenek róla. A Pet-hegyi-barlang egy kisebb kõfejtõ falában a peremmel párhuzamos törés mentén alakult tektonikus barlang. A nagysimonyi Vasút-menti-barlang egy homokfejtés indította konzekvenciabarlang. A Ság-hegyen jelenleg is meglévõ üreg, a Robbantó-menedék pedig mesterséges objektum, a bányászok készítették, hogy a robbantások idején ide húzódjanak a kõpergés elõl.

A Kemenesalja természetes barlangjainak összhossza így kb. 20-30 m lehetett (jelenleg csak 8,5 m).

 

vissza a nyitótérképhez